BHB - Bab 2

SAYUP-SAYUP kedengaran panggilan seruan buat umat Islam bangun dan menunaikan tanggungjawab sebagai seorang hamba di muka bumi-Nya ini. Kedengaran bunyi air jatuh terus ke lantai. Sesekali ianya sampai terlebih dahulu ke anggota tubuh Adam.
Azan Subuh sudah 15 minit selesai berkumandang. Niat Adam semalam untuk menunaikannya bersama-sama dengan jemaah lain di surau tidak kesampaian kerana terlewat bangun. Sangkanya dengan cara itu bolehlah dia mengeratkan silaturahim dengan jiran-jiran yang belum dikenali itu. Rumah berkembar dua tingkat itu sudah lama dibelinya tapi baru kini dihuni bersama Nia.
Sejadah dihamparkan ke arah kiblat. Terus Adam menunaikan Solat Subuh tanpa berlengah lagi. Solat Subuh yang hanya dua rakaat itu tidaklah mengambil masa yang lama. Sebaik sahaja selesai memberi salam, terus dia menadah tangan memohon kepada Yang Maha Berkuasa itu.

“YA ALLAH, Ya Tuhanku, Kau tempatkanlah Ariq bersama-sama dengan mereka yang soleh. Aku tahu Kau mengambilnya kerana Kau juga menyanyanginya. Kasihanilah dia, Ya Allah, Ya Tuhanku.”
Sudah berulang kali Nia mengulangi perkataan yang sama. Tidak jemu-jemu dia menadah tangan dan memohon kepada Yang Maha Mendengar itu. Air matanya sudah menitis keluar dari kelopak matanya. Tidak lagi mampu ditahan. Empangan itu memang terlalu mudah untuk roboh sejak akhir-akhir ini.
Nia masih lagi duduk di atas tikar sembahyang. Tangannya masih lagi ditadah, terus memohon. Kali ini apa yang dipohon adalah untuk hari ini, esok dan insya-Allah untuk selamanya.

“YA ALLAH, Ya Tuhanku, hanya pada-Mu tempat untuk kumengadu dan memohon simpati. Kau kuatkanlah hati hamba-Mu ini untuk terus menempuhi ujian-Mu ini. Berikanlah hamba-Mu ini petunjuk untuk menempuhi alam rumah tangga ini. Pimpinlah hamba-Mu ini ke jalan yang benar. Tegahlah hamba-Mu ini dengan sebarang halangan sekiranya ianya adalah perbuatan yang dilaknat oleh-Mu.”
Setelah memohon doa, akhirnya Adam mengaminkannya. Songkok di atas kepala ditanggalkan dan diletakkan di atas sejadah. Adam masih lagi duduk di atas sejadah, cuba merenung masa depannya. Masa mendatang memang tak siapa yang tahu apa yang bakal berlaku, tapi tak salah sekiranya merancang.
Adam melepaskan keluhan entah buat kali yang ke berapa. Otaknya bagaikan tidak mahu berputar. Dia tidak tahu apa yang patut dilakukannya sekarang ini. Fikirannya masih berkecamuk. Segalanya bercampur aduk dan beku. Al-Quran yang sedari tadi sudahpun berada di sisinya diambil. Mungkin dengan cara ini dia dapat menenangkan fikirannya.

PAGI ini sekali lagi Nia membaca Surah Yassin. Setelah selesai, dia bangun, menuju ke arah jendela yang terdapat di dalam biliknya. Langsir yang menutupi jendela diselak. Terus terpancar cahaya mentari pagi, masuk ke dalam biliknya. Matanya mengecil sedikit akibat silauan itu.
Nia mengerling ke arah jam yang tergantung pada dinding. Terkejut besar dia melihat waktu ketika itu. Jarum jam menunjuk tepat ke angka 9.00 pagi. Sepatutnya dia sudah menyediakan sarapan pagi pada waktu ini. Sebentar lagi dia dan Adam akan bertolak ke tempat berbulan madu.
Berbulan madu? Memang mereka berdua langsung tidak merancang untuk pergi berbulan madu, tapi ianya adalah atas kehendak keluarga mereka. Tidak mampu ditentang oleh Nia dan Adam kerana mereka tidak seharusnya terlalu mementingkan diri secara keterlaluan.
Nia segera menuruni anak tangga menuju ke ruang dapur. Sempat juga dia berfikiran nakal.
“Ada ke barang dapur dalam rumah ni? Setahu aku Adam bukannya seorang yang suka masuk dapur, melainkan kalau terdesak.”
Nia membuka pintu peti ais. Kosong. Tiada isi di dalam peti ais itu. Nia tersenyum. Memang betul apa yang baru dikatakannya itu. Adam tak akan masuk ke bahagian dapur, jadi sudah tentulah barang dapur juga tiada. Senyuman Nia makin lebar. Dia menggeleng kepala beberapa kali. Apa yang aku nak buat sekarang? soal Nia sendirian
Nia mengambil keputusan untuk duduk menunggu Adam di meja makan. Dia sedikit terpegun dengan segala perabot dan hiasan yang ada di dalam rumah itu. Ringkas tetapi menarik.

0 ulasan:

 
Rehal Nuharis Blog Design by Ipietoon