Aku Sambut Ramadan

Aku tak pasti macam mana orang lain menunggu ketibaan bulan yang satu tetapi pahalanya melebihi satu. Kalau tanya macam mana aku sambut ramadan, rasanya dari dulu sampai sekrang masih sama. Walaupun usia dah makin meningkat dan sebenarnya dah boleh matang dalam berfikir, tapi perangai tu tetap tak boleh nak sembunyikan.


Ya, memang dalam bulan ramadan kita kena perbanyakkan amalan. Aku ada terdengar dalam Al-Kuliyah baru-baru ni seorang ustaz tegur jangan sebut bulan puasa. Memanglah betul bulan ramadan tu umat islam diwajibkan berpuasa, tapi pesan ustaz tu takut nanti kita berpuasa tapi amalan lain kita tak jaga. Betul jugak apa yang ustaz tu cakap kan.


Kembali kepada tujuan entri, cara aku menyambut ramadan memang seperti budak kecil. Lagi berapa hari lagi nak puasa ya? Wah awal-awal lagi dah bilang. Bukan setakat menunggu ketibaan 1 ramadan, tapi duk sibuk duk sumbat makanan dalam perut seolah-olah kalau aku makan hari ni esok lusa dan speanjang ramadan aku tak akan berlapar.


Semalam keluar dengan seorang sahabat baik sama-sama pergi melantak tak ingat. Order 10 meet ball tapi makan lapan. Kata sahabat lain kali oder yang 10 ketul seperti dalam menu tapi suruh dia orang hantar 8 aje. Bukan apa, dalam dah pasang niat nak makan kepak ayam lagi.

Itu semalam, tapi ini hari ni pulak, esok kan dah nak puasa. Jadi tadi aku makan jajan berbungkus-bungkus, minum air gas dan segala macam lagi. Agaknya malam ni sampai sahur apa pulak yang aku melantak sebab dalam otak dah teringat nak buat maggi goreng pulak (",)


Hahaha... alahai, bilalah nak dewasa ni. Apa pun, kepada seluruh umat islam aku nak ucapkan selamat menyambut ramadan al-mubarak semoga kita dapat sempurnakan ramadan kali ini dengan lebih baik lagi.


P/S : Siapa nak ikut aku makan tengah hari esok? (",)

1 ulasan:

Izanor said...

Adoi! Tak sakit perut ke? Isk-isk-isk memang teruklah perangai dia:P

 
Rehal Nuharis Blog Design by Ipietoon